Rapportera om all sport, alltid.

På sekunder förvandlar United Robots Sportrobot Rosalinda data från fotboll, ishockey, bandy, basket, handboll och innebandymatcher till redaktionella sammandrag och förhandstexter.

Samma sekund matchresultatet rapporteras till Everysports databas, skapar Rosalinda ett publicerbart sammandrag. Texterna kan antingen publiceras som de är, eller fungera som underlag för en reporter att arbeta utifrån. Det här ger flera fördelar: Kostnaden per publicerad text är drastiskt lägre än om den skrivits för hand. Och processen är förstås otroligt mycket snabbare.

Automatiserad textproduktion ger också ett mycket större antal texter. För en normalstor svensk nyhetssajt talar vi om flera hundra tusen texter per år. Detta genererar i sin tur bättre SEO (search engine optimisation) och ökar dramatiskt chansen att innehållet delas i sociala medier.

Personaliserade lokala nyhetstjänster – som många medieföretag håller på att utveckla – kräver automatiserat innehåll för att bli meningsfulla. Rosalinda kan ta hänsyn till vem läsaren är och vilka dennes preferenser är när texten skapas. Och för att superlokala nyheter verkligen ska vara superlokala krävs mycket större mängd matchrapportering än redaktioner klarar manuellt.

Dessutom är det så att en automatiserad process frigör redaktionell tid och ger journalisterna tid att utföra arbeten som inte kan automatiseras – analys, inhämtning av citat, etc.

När Sportroboten Rosalinda gör pliktbevakningen, möjliggörs ett effektivare redaktionellt arbetsflöde. Roboten genererar en artikel, analyserar tillgänglig data och skriver en relevant text som den sedan publicerar på rätt ställe i det redaktionella systemet samt direkt online. Dessutom skapar roboten möjligheter att utveckla nya och potentiellt intäktsdrivande tjänster.

Källan till de automatiserade artiklarna är Sveriges största sportdatabas, Everysport. Tillgång till datan är säkerställt genom en långvarig överenskommelse mellan United Robots och Everysport.

NYHET! Q&A för tränare

United Robots unika system för automatisk inhämtning av tränarkommentarer, som i realtid infogas i de automatiska sportreferaten. United Robots Q&A Plattform “intervjuar” tränare efter att en match spelats och infogar svaret i den automatiskt framställda texten. Utan att redaktionen behöver göra någonting.

En prenumeration på Sportroboten inkluderar:

En förhandstext för varje match som ska spelas. Förhandstexten analyserar lagens formkurvor, talar om deras placeringar i tabellen och hur de gjort ifrån sig i tidigare matcher.

Ett matchreferat för varje spelad match. Texten beskriver hur matchen avlöpte, vad resultatet betyder för respektive lags placering i tabellen, vilka spelare som gjorde mål samt nästa match för respektive lag. Roboten tittar också tillbaka och plockar upp trender, t ex om ett lag befinner sig i en räcka vinster eller förluster.

Vi erbjuder också smarta sammanställningar – kontinuerligt uppdaterade och relevanta texter som summerar situationen i alla serier och divisioner och för alla lag som deltar i det svenska ligasystemet. Detta passar särskilt bra för publicister som vill skapa särskilda specifika underavdelningar eller sajter för lokal sport.

Några exempel från svenska mediesajter:

http://www.klackspark.com/start/

http://www.klackspark.com/sport/osterstad-tar-emot-ljungsbro-i-sasongsavslutningen-om4328832.aspx

http://www.st.nu/div-2-herr/norrland/ifk-timra-vann-pa-bortaplan-mot-skelleftea

http://www.jp.se/article/73203/

http://www.jp.se/article/73220/