Vi är igång! Rosalinda skriver sport för fullt

Fotbollssäsongen har så smått kommit igång och det betyder att vår sportrobot Rosalinda börjat producera sportreferat till lokala nyhetssajter. Så här ser det till exempel ut på arbetarbladet.se. Alla serier är inte igång, så vi är inte uppe i full produktion riktigt än.

United Robots textrobot Rosalinda kommer att leverera referat efter varje spelad fotbollsmatch i seriesystemet till samtliga sajter i MittMedia-koncernen. Under våren börjar vi också skriva texter till Östgöta Media (corren.sent.semvt.se och vt.se) och unt.se. Sammantaget blir det många 10 000-tals texter under 2016.

Under våren kommer referat-texterna att kompletteras med förhandstexter - även här skriver Rosalinda en text inför varenda match som ska spelas. I förhandstexterna analyseras bland annat lagens formkurvor och vi berättar om läget i tabellen och hur lagen klarat sig i tidigare möten.

Som en service till redaktionerna larmar Rosalinda när ett resultat eller något annat i matchen avviker tillräckligt mycket från det förväntade. Då kan sportredaktörerna titta extra noga på just den matchen och eventuellt välja att jobba upp det automatiska referatet, till exempel genom att ringa och göra intervjuer. Vi kallar den här funktionen Alerts. Den hjälper redaktionen att gå vidare på rätt matcher!

Efter sommaren växlar vi upp ännu mer. Då har vi lärt Rosalinda att skriva hockey, innebandy och bandy.