Svart på vitt att robotjournalistik är framtiden

2019 års upplaga av Schibsteds omskrivna årliga Future Report kom ut igår. Vi var väldigt glada att se att robotjournalistik tas upp som en nyckeltrend för framtiden. Och särskilt glada att United Robots nämndes specifikt, genom vårt samarbete med Aftonbladet.

Aftonbladet samarbetar sedan i våras med oss för att introducera automatiserat innehåll i sin bevakning av Premier League, trafik och väder. I Schibsted Future Report 2019 beskriver redaktionschef Michael Poromaa Aftonbladets nya användande av robotjournalistik som ”en av de största revolutionerna i Schibsteds historia”. Den nya tekniken gör det inte bara möjligt att producera obegränsade mängder texter varje dag, den frigör också redaktionell tid så att journalister kan ägna sig åt de stora och viktiga nyheterna, enligt Poromaa.

Vår VD Sören Karlsson befann sig på en mediekonferens i Trondheim när han hörde talas om att vi är med i rapporten – från Svenska Dagbladets tillförordnade Publisher Anna Careborg, som pratade om Schibsteds arbete med United Robots på scen.

Samarbetet med Aftonbladet (om omnämnandet i rapporten) befäster enligt Sören robotjournalistikens roll när mediehus i framtiden utvecklar innehåll och produkter:

”Att bli omnämnd i så positiva ordalag i Schibsted Future Report är naturligtvis en kvalitetsstämpel på det vi gör. Vårt samarbete med Aftonbladet, där vi utvecklar en Breaking Bot för trafik och väder, samt möjliggör heltäckande bevakning av Premier League, innebär ett verkligt erkännande på nationell nivå. Den enormt snabba utvecklingen inom robotjournalistik sen vi startade för tre år sedan har överträffat alla våra förväntningar. Automatiserat redaktionellt innehåll har nu fått sitt verkliga genombrott.”

Rosalinda blev just ännu bättre

Vi har just gjort klart en av de största journalistiska förändringarna sen vi startade sportroboten Rosalinda. Nu kan den nämligen förutom att skriva en huvudvinkel (och målskyttar, tabell och nästa match) också skriva en sidovinkel. Den hängs på direkt efter huvudvinkeln. På det här sättet blir texterna längre, mer dynamiska och mer lika hur en reporter skulle skriva. 

Den kan till exempel skriva både om att ena laget går upp i serieledning, och att motståndarna förlorar för sjunde matchen i följd. Här är ett exempel på det:

13-juni-2017.png

Nu jobbar vi vidare för att göra texterna ännu bättre!

klackspark.com - redaktör och robot i samarbete

1-juli-2016.png

Östgöta Media har lanserat sin nya fotbollssajt klackspark.com, som visar vad ett lokalt mediehus kan åstadkomma genom att kombinera traditionell lokaljournalistik med robotjournalistik - i det här fallet kring fotboll.

På klackspark.com mixas robottexter från United Robots sportrobot Rosalinda med manuellt skrivna texter om fotbollen i Östergötland. Rosalinda levererar automatiskt skrivna referat från alla matcher som spelas i Östergötland, och Östgöta Medias journalister fokuserar på de lite större matcherna, nyhetshändelser, webb-tv och krönikor. Resultatet är en massiv bevakning av fotbollen i Östergötland.

Eftersom Rosalinda i höst börjar skriva även innebandy, ishockey och bandy finns det goda möjligheter för lokala mediehus att ta ett liknande grepp även på dessa sporter.

Stärk din sociala närvaro med United Robots automatiska sportreferat

Med hjälp av vår sportrobot Rosalinda kan de lokala sportresultaten bli sociala snackisar på t.ex Facebook. Det visar sig när vi nu varvar upp produktionen av fotbollsreferat på MittMedias sajter i Norrland. 

Egentligen är det självklart: ett resultat på en tabellsida är "stumt" och omöjligt att lätt dela i sociala medier - det är ju ingen artikel - och inte satt i sitt sammanhang. Rosalinda förvandlar matchfakta till en riktig redaktionell text, lätt att läsa och ta till sig, som gjord för att delas i sociala medier eller skickas i meddelandetjänster.

 Exempel på hur en automatisk text från United Robots textrobot Rosalinda, publicerad på  allehanda.se , blir ett underlag för social interaktion på Facebook.

Exempel på hur en automatisk text från United Robots textrobot Rosalinda, publicerad på allehanda.se, blir ett underlag för social interaktion på Facebook.

Vi är igång! Rosalinda skriver sport för fullt

Fotbollssäsongen har så smått kommit igång och det betyder att vår sportrobot Rosalinda börjat producera sportreferat till lokala nyhetssajter. Så här ser det till exempel ut på arbetarbladet.se. Alla serier är inte igång, så vi är inte uppe i full produktion riktigt än.

United Robots textrobot Rosalinda kommer att leverera referat efter varje spelad fotbollsmatch i seriesystemet till samtliga sajter i MittMedia-koncernen. Under våren börjar vi också skriva texter till Östgöta Media (corren.sent.semvt.se och vt.se) och unt.se. Sammantaget blir det många 10 000-tals texter under 2016.

Under våren kommer referat-texterna att kompletteras med förhandstexter - även här skriver Rosalinda en text inför varenda match som ska spelas. I förhandstexterna analyseras bland annat lagens formkurvor och vi berättar om läget i tabellen och hur lagen klarat sig i tidigare möten.

Som en service till redaktionerna larmar Rosalinda när ett resultat eller något annat i matchen avviker tillräckligt mycket från det förväntade. Då kan sportredaktörerna titta extra noga på just den matchen och eventuellt välja att jobba upp det automatiska referatet, till exempel genom att ringa och göra intervjuer. Vi kallar den här funktionen Alerts. Den hjälper redaktionen att gå vidare på rätt matcher!

Efter sommaren växlar vi upp ännu mer. Då har vi lärt Rosalinda att skriva hockey, innebandy och bandy.

Inget pris, men mycket robotsnack

Nej, det blev ingen MEG Award för United Robots i år. Men vi är glada och stolta över våra två nomineringar, och peppade över att det pratas robotar överallt! Inte minst på andra sessioner på Meg. Här till exempel pratar Stampens Johanna Öberg, MittMedias Robin Govik, Peder Bonnier från KIT och Viveka Hansson på TV4 om vilken roll automatisering av redaktionellt material och robotar har att spela på framtidens - och dagens - redaktioner.

Hela samtalet finns här på SVT Play.

Kunniga Jens Finnäs berättade för de grävande reportrarna på Grävseminariet, som hölls i anslutning till Meg, hur robotar kan hjälpa till att hitta nyheter. Hans presentation finns här.

Och i Borås Tidning skriver sportchefen Malin Henriksson om sportbevakning med hjälp av textrobotar (tyvärr bakom inloggning nu). 

United Robots samarbete med Everysport formaliserat

United Robots har tecknat avtal med Everysport Media Group om långsiktig tillgång till den sportdata som ligger till grund för de automatiska sporttexter som vår textrobot Rosalinda producerar. Tjänsten kommer i vår att rullas ut på mediekoncernen MittMedias samtliga sajter samtCorren.seNT.seUNT.semvt.se och vt.se, alla inom mediekoncernen NTM.

Dagens Media skriver om saken här.

Everysport Media Group är noterat på AktieTorget.