Robotjournalistik resulterar i fler sportreportrar

Med sina 28 tidningar är MittMedia Sveriges största lokala mediegrupp. Tuffa ekonomiska tider på en allt mer konkurrensutsatt mediemarknad betydde att

den lokala sportrapporteringen under flera år blev allt mer begränsad. 2015 hittade företaget en lösning: genom att använda automatiserade redaktionella texter för pliktrapporteringen frigjordes tid som journalisterna kunde ägna åt djupare rapportering. Resultatet. 40% av prenumerationsförsäljningarna kommer nu via sportinnehåll.

 Sportredaktionens strategi var enkel: När Sportroboten producerar alla förhandstexter och matchsammandrag, kan reportrarna tillbringa mer tid på djuplodande journalistik, mer video plus att det fanns resurser att göra mer live-streaming av fotboll i de lägre divisionerna.

Genom att låta Sportroboten Rosalinda ta hand om pliktrapporteringen av fotboll, ishockey, innebandy och andra lagsporter, frigjordes resurser för mer kvalitativt arbete. Resultatet: MittMedia har inte bara uppnått sina höga ambitioner för bättre och modernare rapportering av lokalsport. Den förbättrade bevakningen har också drivit på prenumerationsförsäljningen. Det har visat sig att sport är den typ av innehåll som säljer flest prenumerationer på MittMedias sajter. Detta har i sin tur betytt att robotjournalistiken har lett till fler sportreportrar, inte färre – MittMedia har kunnat anställa ytterligare journalister.

Resultat: Från september 2017 till september 2018 har Rosalinda genererat 41,000 artiklar och 1.2 miljoner inloggade sidvisningar (2.5 miljoner sidvisningar totalt) för alla MittMedias nyhetssajter.

MittMedia har lanserat två dedikerade sportsajter: HockeyPuls och BandyPuls, som tack vare sportroboten har en mycket bredare bevakning än vad som annars skulle vara möjlig.

Ytterligare resultat och fördelar med Sportroboten för MittMedia:
• Avsevärt större volymer av texter
• Heltäckande bevakning: Sportroboten skriver om alla divisioner
• Fler kvalitetstexter, bilder, videos och live streamar
• Betydligt fler kvinnor finns med på sportsidorna
• Minskade frilanskostnader
• Förbättrade arbetsscheman när Sportroboten gör pliktrapporteringen