FAQs

Hur fungerar tekniken?
United Robots andvänder sig av en kombination av Artificial Intelligence (AI) och Natural Language Generation (NGL) för att producera texter utifrån strukturerade dataset. AI används för att välja vinkel på storyn, och NLG skriver sen artikeln – med möjlighet att ha olika vinkel för olika målgrupper. När vi tar fram en ny språkversion, jobbar vi dessutom med professionella översättare för att få rätt sorts språk för t ex sportrapportering. Det här är inte Google Translate – våra texter låter som om de var skrivna av en journalist, på dennes hemspråk.

Vilken sorts data kan användas som källa för de redaktionella texterna?
Vilken data som helst, så länge den är strukturerad och komplett. I Sverige använder vi t ex data från sportresultatdatabasen Everysport, Lantmäteriet (för fastighetsförsäljningar) och Bolagsverket (för registreringar av nya bolag). Så länge datan är tillgänglig och fri att använda, kan vi göra journalistik av den. Begränsningarna ligger oftast i vad som är lämpligt att publicera på en nyhetssajt.

Märker läsarna att texterna är skrivna av en robot?
Nej. MittMedia frågade läsare, som just läst en automatiskt genererad artikel, huruvida de märkt att den var skriven av en robot. En klar majoritet sa att de inte gjort det.

Skärmavbild 2018-09-24 kl. 12.13.11.png

Tar robotarna över journalisternas arbete?
Svaret är nej. Faktum är att antalet anställda i lokala medieföretag har minskat under många år, även när automatiserat innehåll inte använts. Lokala medier bevakar inge längre lokal sport under en viss nivå i ligorna. För det allra mesta står valet inte mellan en välskriven text av en journalist och en automatiskt robot-genererad artikel. Valet står mellan robot-texten och ingen text alls.

Hur ser ett samarbete med United Robots ut från ett medieföretags synvinkel?
På United Robots ser vi oss själva som ett tjänsteföretag inom automatiserat innehåll. Vi designar, bygger och stöder hela det förlopp som krävs för att få till en kontinuerlig process. Att sätta upp en sådan process består av flera steg, inklusive dataintegration, dataanalys, textdesign, mallar, innehållsgenerering, innehållsanalys och integration av innehåll med kundens CMS, regelbunden förbättring av verktyg, support med mera.

På vilket skiljer sig United Robots från automatiserade data-till-text verktyg som Wordsmith?
Wordsmith från Automated Insights är kanske det mest välkända programmet som gör det möjligt för vem som helst att automatisera innehåll från strukturerad data. Att skriva mallar som förvandlar data från ett excel-ark till textsnuttar är relativt okomplicerat för en person med hyfsad teknisk kunskap. Att bygga mer avancerad text blir snabbt väldigt komplicerat och känns mer som att programmera än att skriva text. Man tvingas skapa flera verktyg och system ovanpå Wordsmith för att få önskat resultat.

United Robots har ett verktyg som motsvarar Wordsmith’s för att skapa och hantera textmallar, men det finns så många fler aspekter på att bygga lösningar för automatiskt innehåll än själva skrivverktyget. Det är bara en länk i kedjan. Vi har sammanställt några av de övriga nedan (mer utförliga förklaringar finns i vårt tekniska white paper här.)

  1. United Robots är experter på att analysera data för att skapa nyhetsmässigt innehåll. Vi arbetar med flera källor för att bygga våra insikter. Ta till exempel när vi skapar artiklar om fastighetsförsäljningar. Vi använder då rådatan från Lantmäteriet och kör den ihop med data från två olika geografiska databaser för att kunna bygga insikter som "För två veckor sedan såldes en annan fastighet på samma gata för halva priset” eller “Detta är de 10 dyraste fastigheterna på dessa tre strandgator som sålts i år.”

  2. Vi tror att vi har marknadens mest funktionsrika mallverktyg. När vi skriver en text kan vi t ex ta ställning till huruvida någonting redan nämnts i ett tidigare textstycke. Om vi t ex skrivit att John Doe gjorde tio mål i matchen, ser vi till att inte upprepa detta faktum i påföljande textstycken.

  3. United Robots har lång erfarenhet av att leverera automatiserat innehåll till medieföretag. Förutom att analysera data och designa textmallar, erbjuder vi ett antal funktioner specifikt tänkta för medieföretag. När vi skriver sport, t ex, producerar vi en version från hemmalagets synvinkel, en från motståndarnas synvinkel och en med ett neutralt perspektiv.

  4. Vår tekniska infrastruktur bygger på en serverfri och helt molnbaserad arkitektur, vilket möjliggör obegränsad parallellitet och mycket kostnadseffektiva processer. En typiskt text tar ungefär en sekund att generera och vi är helt linjära när vi skalar upp processen. Om vi gör 100 texter samtidigt, blir de alla färdiga efter en och samma sekund. Och eftersom själva textgenereringen är så kostnadseffektiv kan vi i princip skapa texter i realtid.

  5. Vi säljer inte ett verktyg. Vi tillhandahåller en tjänst där vi tar ansvar för att arbeta tillsammans med våra partners för att kontinuerligt förbättra det automatiska innehållsflöde som skapats. Vi analyserar i efterhand de genererade texterna vad gäller korrekthet och variation, samt använder feedback från våra partners för att prioritera vilka områden vi bör fokusera på i nästa utvecklingsfas.